Pentru unul din proiectele la care lucrez actualmente, folosesc sistemul de eCommerce Magento Community Edition. Din punctul de vedere al unui developer care a vazut destule, pot spune că am avut ceva probleme în a înțelege exact cum funcționează, dar până la urmă am reușit să-mi dau seama de anumite chestii, astfel încât cred că am început să mă descurc ok cu crearea sau implementarea unui template.
Deși, de multe ori, creatorii Magento dau impresia că se scarpină la urechea dreaptă cu mâna stângă, legați la ochi în timp ce se învârtesc într-o centrifugă aflată în mijlocul oceanului Pacific, pot spune că logica lor are sens, oarecum. Practic, randarea unei pagini, după încărcarea sistemului (modele, controllere), se face astfel: se parsează layouturile xml care instanțiază block-urile de conținut, fie ele create în sistemul de management al conținutului, ori direct în fișierul layout, fiecare cu template-ul lui. După care, se afisează conținutul într-un format mai mult sau mai puțin plăcut ochiului (depinde de designer :-D). Ideea e că fiind astfel modularizat la maximum, este foarte ușor de adaugat conținut, de modificat blocurile existente, și de aranjat în pagină.
Problema principală apare atunci când încerci să faci ceva ieșit din comun, pentru că, deși n-ar părea având în vedere numărul foarte mare de website-uri pe platformă Magento, documentația este varză și mai ales out-of-date. Din peste 50 de căutări legate de diferite subiecte, nu cred că am gasit 2-3 care să se refere la versiunea actuală de Magento Community Edition, which really really sucks. De asemenea, foarte multe dintre extensiile disponibile gratuit, nu au versiuni compatibile cu 1.6, deși majoritatea merg, cu anumite buguri mai mult sau mai puțin rezolvabile.
Ca și plusuri, am întâlnit niște facilități pe care nu le-am mai văzut nicăieri, gen traducere inline (bineînțeles, în cazul în care template-ul este făcut să suporte această facilitate), afisarea template-ului si al clasei PHP din care face parte fiecare din block-urile de pe pagina, management foarte bun al atributelor, produselor, categoriilor, posibilitatea dezvoltarii mai multor view-uri ale magazinului (localizare extrem de facilă prin faptul setarea numelui produsului, al categoriei în funcție de view), sau mai multor magazine din acelasi panou de administrare, etc.
Prin urmare, concluzia este că DA, merită să folosești Magento, în ciuda neajunsurilor așternute mai sus, dar doar dacă plănuiești să folosești o mare parte a facilităților oferite de acesta. Pentru că altfel, sunt convins că există soluții mai simplu de folosit și de modificat.
Leave a Reply