mihaistefan.ro

Blog de motociclism, programare, păreri personale și dat cu bâta-n baltă

Lucru manual

Lucru manual

Ce își face omul cu mâna lui se numește lucru manual. De când m-am apucat de webdev, am urât întotdeauna soluțiile gata făcute. Experiența m-a învățat ca dacă am nevoie de ceva, cel mai sigur pas către succes este să nu mă încred în nimic altceva decât abilitatea mea. Din considerentul ăsta, nu văd cu ochi bun numărul mare de CMS-uri existente. Dacă lucrezi la un proiect mare, cu o sută de mii de funcții și tipuri de pagini, cu un milion de categorii și 17 milioane de posturi, care vrea să atragă 50 000 de unici pe zi, nu se justifica timpul pierdut cu descifratul tehnicilor folosite de niște programatori mai mult sau mai puțin buni. Un proiect de anvergură mare, niciodată nu se va potrivi perfect pe un anumit șablon impus de standardele unui anume CMS.

Dacă nu chiar de la început, în mod sigur, atunci când ai ajuns la jumătatea procesului de dezvoltare, oricât de vizionar ai fi ca programator, tot dai peste o chichiță pe care n-ai cum s-o rezolvi din cauză că dezvoltatorii CMS-ului nu s-au gandit că cineva, undeva pe lumea asta are nevoie de respectiva facilitate. Ori s-au gândit, dar au preferat să n-o implementeze pentru că, pe de-o parte este complicat de implementat, pe de altă parte, ei cum să scoată bani din supportul plătit. Evident că aici mă refer în principal la soluțiile open source de tipul PyroCMS sau SeoToaster. Chiar dacă PyroCMS este mult mai organizat și mai ușor extensibil decât SeoToaster, fiind dezvoltat pe CodeIgniter, spre deosebire de SeoToaster, care este făcut pe Zend, după cum spuneam, nici măcar la jumătatea procesului de dezvoltare, ne lovim deja de niște chestiuni care nu țin de priceperea workflow-ului platformei sau de lacunele din pregătirea noastră profesională, ci de o implementare defectuoasă a facilităților.

Ca un sfat pentru  cititori, newbies sau nu, din punctul meu de vedere, cel mai bun CMS la ora actuală, atât din punct de vedere al supportului, documentației și user-base-ului, cât și din punctul de vedere al ușurinței în dezvoltare și versatilității este, fără doar și poate, fosta platforma de blogging, actual probably the best CMS in the world, WordPress. Nu cred că există vreun tip de website care să nu poată fi implementat foarte repede folosind WordPress. Chiar daca nu se folosește de paradigma MVC, permite atât o abordare OOP, cât și una procedurală, fiind ușor de folosit atât de începători în ale programării, cât și de programming gurus. Se pretează, după cum am spus, și site-urilor mari, de tip platforma media (NY Times, CNN), retea sociala, sau ecommerce, cu sau fără ajutorul pluginurilor dedicate.

Nu m-am atins în acest articol de Joomla sau Drupal, preferatele developerilor de weekend, care la fel ca și WordPress au trecut de mult de stadiul de simple CMS-uri, pentru că numărul gigant de utilizatori le asigură un nivel de support atins probabil doar de  produsele corporate și bineînțeles, de WordPress.

Ca încheiere, aș vrea să aflu părerea voastră: CMS sau de la 0?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *