Instalare hackintosh pe PC - mini tutorial

Instalare Hackintosh

Disclaimer: ca sa poti cu adevarat sa te bucuri de macOS pe un PC non-apple trebuie sa sapi in muntele de informatie disponibila pe net. Astfel incat nu o sa dau link uri directe la tutoriale, comenzi, tooluri, pentru ca trebuie sa fii capabil sa gasesti de unul singur chestiile astea ca sa poti dupa aia sa te bucuri cu adevarat de ce ai reusit sa faci si sa nu ai probleme mai departe cu gestionarea acestui sistem de operare non-nativ.

Sunt utilizator de Mac (pe lângă Windows și Linux) de aproape 2 ani de zile. Când eram prin facultate, am văzut prima oara un Macbook, al unui colaborator care mă învăța care e treaba cu programarea serioasă. În perioada aia am început să mă interesez cu ce se mănâncă mărul ăsta. Neavând resurse financiare, nu am putut nici măcar să mă gândesc la cumpărarea unei jucării de genul ăsta, atât de scumpă, astfel încât am rămas cu răscolitul Internetului în căutare de informații. Era o chestie nouă pentru mine și mă atrăgea pentru că nu cunoșteam aproape nimic despre ea.

Între timp, m-am prins care e treaba, de ce costă atât de mult și că nu mi-aș cumpăra niciodată așa ceva, indiferent de venitul meu lunar 🙂 . Asta nu a împiedicat încercările mele de a instala pe PC sistemul de operare de la Apple (părerea mea este că e unul foarte reușit, dar nu atât de reușit încât să merite investiția). Am luat forumurile la rând și m-am interesat despre cum se face chestia asta. Pe vremea aia, aveam un laptop cu procesor AMD, deci n-aveam nicio șansă. Apoi am trecut prin mai multe procesoare de la Intel, însă din păcate pe plăci de bază cu chipset-uri nesuportate, sau suportate, dar cu multă hackuiala. Apoi au apărut i-urile, Apple și-a deschis și mai mult platforma, Youtube a prins popularitate, și iată-mă astăzi scriind acest articol de pe Mac-ul meu fake, cu placă de bază Gigabyte și procesor Intel Kaby Lake.

Mi-a luat câteva ore instalarea hackintosh, după mai multe încercări nereușite, în principal din cauza cititului pe diagonală și a neatenției, dar acum pot să spun că am un fel de Mac Pro, cu componente care n-au depășit vârsta de 6 luni (la vreo 30-40% din prețului unui Mac Pro fictiv cu aproximativ aceeași configurație).

Am urmat unul din multele ghiduri de instalare hackintosh pe care le am gasit pe youtube. Pe scurt, pasii sunt urmatorii:

  • Acces la un computer cu macOS (virtualbox pe windows, in cel mai rau caz)
  • Download din App Store al aplicatiei Install macOS Sierra
  • Creare a unui stick USB de pornire a macOS folosindu-te de unul din multele tool-uri de pe net, sau cu o comanda pe care o gasesti pe prima pagina de rezultate la cautare pe google dupa “mac os sierra usb installer“. In cazul al doilea stickul trebuie formatat ca HFS+ journaled din Disk Utility
  • Instalare bootloader Clover pe stickul USB folosindu-te de Clover Configurator pentru a adauga driverele necesare functionarii installerului macOS
  • Boot folosind stick-ul USB în utilitarul de instalare macOS
  • format stocare interna unde vrei sa instalezi macOS, tot ca HFS+
  • Instalarea propriu-zisa a sistemului de operare
  • Boot in sistemul de operare instalat folosind stickul cu clover, pentru ca recunoaste automat toate sistemele de operare instalate pe computer sau aflate pe dispozitive de stocare atasate (partitii pe SSD sau HDD, CD, DVD, stick)
  • Instalare bootloader clover si drivere folosind multibeast.

Mai multe informatii despre instalare hackintosh gasiti aici.

 

Sursa foto: instructables.com