mihaistefan.ro

Blog de motociclism, programare, păreri personale și dat cu bâta-n baltă

Samsung Galaxy S8 review – mă declar impresionat

Samsung Galaxy S8 review – mă declar impresionat

Prolog

După minunăția de Xiaomi Redmi Note 3, care a fost cel mai bun telefon pe care l-am avut vreodata (până acum – citește mai departe), și totodată cel mai longeviv în mânuțele mele mai mult sau mai puțin dibace, prinzând o nouă pasiune pentru videoclipurile tech de pe youtube, am zis să intru și eu în lumea asta a flagship-urilor. Așa că pe la sfârșitul lui mai, cum abonamentul de la Vodafone îmi expira, eu trebuia să ies din țară, am vrut să profit de avantajele statutului de cetățean al Uniunii Europene, respectiv tarifele de roaming reduse la 0, astfel încât, pentru că Orange a avut o ofertă foarte bună, am pus mâna pe un Samsung Galaxy S8 Midnight Black, la 250 de EUR cu abonament pe 2 ani. Cu ocazia asta, am testat și serviciul de portare a numărului de telefon; dar despre asta într-un alt articol, poate.

Introducere

Am urmărit mult timp fenomenul Samsung Galaxy S8, chiar înainte de lansarea oficială din 28 Aprilie. De obicei nu sunt impresionat de device-urile de tip flagship, pentru că știu că sunt de multe ori vândute la suprapreț, la unele plătești faptul că scrie Picioruș Inc., și de cele mai multe ori poți găsi aceeași tehnologie ambalată într-o carcasă de mai slabă calitate, dar cu aceleași caracteristici. Dar absolut întotdeauna sunt fascinat de chestiuțele care au ceva-ul ăla al lor care le face diferite. Și așa e și stimabilul Samsung Galaxy S8.

Unboxing

Cutia e neagră, cu textul albastru sclipicios. Nu am înțeles alegerea asta de design, but whatevăr floats their boat. Înăuntru am gasit, foarte frumos aranjate, urmatoarele accesorii:

  • un adaptor pentru 220V de 3A,
  • un adaptor USB-A to USB-C ca sa poti sa legi alte device-uri
  • un adaptor microUSB to USB-C ca să poți refolosi cabluri de date sau încărcătoare de la telefoane mai vechi
  • un cablu USB-C to USB-A, pe care îl poți înfige în adaptorul pentru priză sau în PC/Laptop
  • mult-discutatele căști AKG de 100 de dolari
  • o cheiță pentru sertarul de SIM
  • maculatură
  • telefonul Samsung Galaxy S8

Experiența de unboxing a fost una plăcută, toate chestiile enumerate mai sus sunt negre, la fel ca și terminalul, cutia în sine pare de bună calitate, la fel ca și accesoriile.

First Boot

A pornit destul de repede, cred că undeva sub un minut, configurarea a durat vreo 2 minute, cu tot cu conectatul la WiFi. Nu au fost probleme cu rețeaua mobilă, având semnal 4G+ încă din primele secunde. Launcherul TouchWiz se mișcă bine. Am decis, contrar experienței de până atunci, să folosesc launcherul default, cel puțin în primele săptămâni pentru că în store-ul dedicat am găsit niște teme drăguțe, iar viteza acestuia a rămas foarte bună, fără sa mă incomodeze cu nimic. În plus, fiind destul de configurabil, am reușit să-l aduc aproape de stock Android. Nu zic nimic de ecran deocamdată.

Ecran

Nu mă mai pot abține. Este mult, mult, mult, mult peste orice smartphone am văzut sau am atins eu vreodată. Nu că ridic în slăvi vreo corporație, dar Samsung a luat o decizie extraordinară. Da, e AMOLED și există o posibilitate ca dacă folosești Waze mai multe ore la rând să apară efectul de burn in, dar pe bune dacă nu merită, ai garanție doi ani. Poate că sunt eu novice și e primul contact cu o astfel de tehnologie, dar negrul de AMOLED este superb, și dacă nu îl ții în soare ca să se vadă granița dintre carcasă și ecran chiar îți dă senzația de Infinite Display. Plus că e imens, iar procentajul carcasă-ecran de 83%, mai mult decât orice există pe piață la ora actuală, te face să te simți cumva în viitor. Clipurile video se văd excepțional, culorile sunt vibrante, senzorul de lumină își face treaba astfel încât să poți vedea cum trebuie ce ai pe ecran chiar și în lumină solară directă, iar rezoluția este configurabilă, suportând maxim 1440p. Nu am simțit nevoia de rezoluție mai mare, așa că l-am lăsat pe FHD (1080p), mai ales că asta aduce și un plus de autonomie. TLDR: ecranul e mișto rău!

Hardware

Nucleu

Versiunea europeană a lui Samsung Galaxy S8 are un procesor Exynos 8895, care în Antutu are scor mai mare decât Qualcomm 835, nu cu mult, dar sensibil. De asemenea, e ajutat de 4 GB de memorie RAM, stocare rapidă, ceea ce îl face să nu sughițe în niciun benchmark, oricât de solicitant ar fi acesta.

Cameră

Camera este foarte bună, scoate niște poze apropiate calitativ de un DSLR entry-level, cu ajutorul post-procesării software, are un sistem de stabilizare optică potent și o groază de setări, inclusiv pentru timp de expunere, ISO, efecte de tot felul, focalizare manuală, etc. Camera de selfie este și ea de nivel premium, și scoate poze foarte bune chiar și în lumină slabă. Găsiți niște teste aici.

Conectivitate

Samsung Galaxy S8 are Bluetooth 5.0, ceea ce înseamnă că poți asculta muzică la două perechi de căști bluetooth, sau îi poți lega o tastatură și un mouse bluetooth dacă îți place să te chiorăști. Nu am întâmpinat nicio problemă cu conectarea la Bluetooth, chiar dacă a fost vorba de pairing cu sistemul audio al mașinii, ori un difuzor, chinezăria de mufă OBD II, alte smartphone-uri cu Android, Symbian (heh!), iOS, sau chiar cu laptopuri cu Windows, Linux sau MacOS.

Dacă ești pe o rețea care suportă, te poți folosi fără probleme de serviciul VoLTE (Voice-over-LTE) sau Wifi calling, ceea ce înseamnă că vei avea parte de o convorbire cu sunet de definiție înaltă. Dacă folosești Wifi calling, și pierzi conexiunea la rețeaua wireless, nu e panică, vei avea o întrerupere de o secundă, iar telefonul se va conecta înapoi la rețeaua mobilă de date.

Ai și un slot de card microSD, unde poți să îndeși încă 256 GB, dacă nu-ți ajung cei 64 GB interni. De asemenea, dacă-ți plac excrescențele, poți folosi adaptorul USB-A to USB-C pentru un stick USB, pentru că ar fi dubios ca un device de 700 de EUR să nu suporte USB OTG.

Suportă Quick Charge 2.0, iar bateria se încarcă complet într-o oră și aproape 30 de minute, cu primii 50% în 30 de minute.

Dacă ai chef de explorat mediul înconjurător, te poți folosi de multitudinea de senzori integrați, printre care:

  • toate tipurile de senzor de localizare prin satelit: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
  • scanner de iris, senzor de amprentă, recunoaștere facială, recunoaștere vocală
  • senzor de proximitate
  • giroscop
  • accelerometru
  • magnetometru
  • senzor pentru măsurarea pulsului și a concentrației de oxigen în sânge
  • pedometru ᶘ ᵒᴥᵒᶅ

Software

După cum ziceam mai devreme, Touchwiz este cu mult peste orice versiune precedentă. Dacă până acum, butonatul (impropriu spus, dar “atinsul” sună dubios) telefoanelor Samsung mai vechi mă frustra și mă făcea să mă întorc aproape instant la telefonul meu cu Nova Launcher sau Trebuchet Launcher, pot să spun că launcherul stock al Samsung Galaxy S8 este foarte bun. În afară de faptul că se mișcă bine, are teme plăcute ochiului și bateriei (ecranele de tip AMOLED au particularitatea că pixelii negri rămân stinși, astfel încât nu consumă baterie), are și multiple opțiuni de configurare, plus widgeturi exclusive care își fac treaba foarte bine. Recunosc că de vreo lună și jumătate folosesc Nova, dar asta doar pentru că îmi lipsea swipe left ca să ajung în Google Now.

Telefonul mai vine cu niște aplicații Samsung, cum ar fi Themes, Health sau Notes. Health o folosesc din când în când ca să mă adâncesc în depresie când văd că fac doar 5000 de pași pe zi și ca să îmi măsor pulsul când mă adâncesc în depresie, iar Themes am folosit-o ca să schimb tema săptămânal, însă pentru celelalte nu am găsit deocamdată vreo utilizare.

Că tot am vorbit mai devreme de feed-uri de carduri cu tot felul de insights, gen Google Now, trebuie să spun că Bixby nu-mi place deloc, pentru că în afară de niște insight-uri din Health de care nu am foarte mare nevoie și niște știri absolut irelevante pentru mine, nu îmi afișează mare lucru. În schimb, la ultimul update a primit serviciul de recunoaștere vocală cu ajutorul căruia putem controla o bună parte din aplicațiile de pe telefon. Mai e de lucru la el, dar mi s-a părut interesant că pot să-i zic în timp ce conduc să pornească Google Maps, să dea volumul la maxim și să sune pe nu știu cine. Când voi putea controla și Waze, atunci voi fi mulțumit pe deplin :).

Suportă și niște aplicații pentru plăți, criptare, etc. grație sistemului de securitate Knox, sistem care nu poate fi spart și făcut la loc, în cazul rootării, pentru că acum are o siguranță care se arde, iar cei de la garanție își pot da seama foarte ușor că a fost umblat la software. În plus, după ce se arde siguranța respectivă, nu mai poți folosi anumite aplicații din ecosistemul Samsung.

Bullet-uri, plusuri (multe) și minusuri (puține)

  • Simți că ești high-tech.
  • Se spunea despre Samsung Galaxy S8 că are senzorul de amprentă poziționat prost. Mi-a luat aproximativ o zi ca să ma obișnuiesc cu poziția lui, iar acum mi se pare foarte comod.
  • Poți să-l folosești fără probleme cu o singură mână.
  • Poți ascunde butoanele de navigare astfel încât să te folosești de toată superbitatea aia de ecran.
  • Băi, e al dracu de rapid. Plus
  • Always on display consumă foarte puțin din baterie și e foarte util și customizabil.
  • Scanarea irisului merge foarte bine, chiar și cu ochelari de vedere.
  • Stabilizarea optică e mai bună decât la unele camere foto.
  • Difuzorul se aude bine, clar, are chiar și un pic de bas.
  • Are încărcare wireless.
  • Există bxActions cu care poți să modifici acțiunea default a butonului dedicat Bixby.
  • Există butonul dedicat Bixby.
  • Mă așteptam la mai mult de la căștile AKG.
  • Ecranul l-am zgâriat fin în aproximativ 2 ore de la unboxing, in buzunar. Zgârietura nu se vede decât dacă mă chinui, dar știu că e acolo.
  • Nu s-a potrivit niciun fel de folie de sticlă pe care am încercat-o. Ori husa o dezlipea, ori foliile au fost de proastă calitate sau montate prost.

Epilog

Deși sunt o persoană căreia îi place să se lupte cu chestiuni mai low-level, pot să spun cu mâna pe inimă că până acum n-am avut impulsul de a face root sau de a instala vreun ROM custom. Ori am îmbătrânit și nu-mi mai place adrenalina, ori pur și simplu am găsit smartphone-ul care are tot ce am eu nevoie. Urmăresc în continuare forumul xda-developers să văd ce reușesc să mai facă băieții cu telefonul ăsta, dar nu am avut dispoziția și motivația să încerc și eu să replic ce postează ăia mai deștepți de acolo, și același lucru vi-l recomand și vouă. Dacă sunteți entuziaști în ale tehnologiei, ca și mine, sau dacă aveți buget, sau dacă prindeți vreo ofertă cum trebuie, pot să spun cu mâna pe inimă că simt că Samsung Galaxy S8 merită pe deplin banii. În afară de faptul că e cel mai frumos telefon de pe piață și are ultimele tehnologii din domeniu, software-ul e bine optimizat, hardware-ul poate să facă față la orice, iar tu poți să te consideri un early adopter al smartphone-urilor din viitor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *