mihaistefan.ro

Blog de motociclism, programare, păreri personale și dat cu bâta-n baltă

Yii Framework

Yii Framework

Că tot întrebam articolul trecut, cum e mai bine: de la 0 sau nu, aș vrea să prezint un framework PHP care, din cate am observat, având în vedere experiența de puțin sub 2 luni, promite foarte mult, după ce ajungi să-i înțelegi organizarea. Yii Framework, ajuns la versiunea 1.1.10 (stable) poate concura de la egal la egal cu Zend, din punct de vedere al extensiilor existente, a securității și a documentației.

Pentru că altfel nu făceam comparația, este evident faptul că utilizează paradigma MVC (Model – View – Controller) și are o modularitate destul de avansată. Prin modularitate, înțeleg posibilitatea de a refolosi codul de la o aplicație la alta, fără prea mari bătăi de cap.

De asemenea, ca foarte multe frameworkuri de tipul ăsta, pentru comunicarea cu serverul de baze de date, folosește Active Record în forma lui pură, astfel economisind minute bune în care ne putem concentra asupra compatibilității cu IE7 Zâmbet. Pentru că tot suntem la capitolul “interacțiune cu baza de date”, voi aminti și de generarea modelelor cu funcționalități CRUD. Pentru newbies, CRUD vine de la “Create, Read, Update, Delete”, adică principalele operațiuni prin care se manipulează o bază de date.

Din punctul de vedere al utilizatorului aplicației, importantă este și integrarea cu jQuery, plus generarea de widgeturi care se folosesc de AJAX pentru validare formulare, operațiuni cu baza de date, etc.

Pentru avansați, există și posibilitatea integrării de WebService-uri WDSL atât outgoing, cât și ingoing, într-un mod foarte simplu, putând extinde funcionalitatea aproape la infinit.

Și că tot vorbeam de Zend mai la începutul articolului, este posibilă integrarea modulelor create special pentru Zend, într-o aplicație Yii.

Despre documentație, numai de bine. În afară de API-ul aferent, site-ul oficial Yii Framework conține și un wiki cu informații complete despre utilizarea sus-numitului API, cu exemple și explicații.

În concluzie, pentru începătorii în ale OOP-ului, probabil va dura mai mult timp până să se familiarizeze cu Yii, dar după ce vor reuși, developmentul va merge foarte ușor, iar cu ajutorul documentației de nota 10 și a perspicacității necesare oricărui tip de programator, vor reuși să creeze niște aplicații complicate fără prea multă chinuială.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *